Een Argentijnse kerstmis

Een aantal van jullie hebben ten zuiden van de Kreeftskeerkring gewoond of wonen daar nog steeds. Voor ons Noordelingen is de kerstmis aldaar toch altijd een merkwaardige gebeurtenis. In Chili liggen de tax-free winkels vanaf begin november vol met turrón, abrikozen en panettone, in Costa Rica galmt dat verschrikkelijke ‘¡Feliz Navidad!’ je al eind oktober tegemoet en in Galerías Pacífico (Buenos Aires) wordt begin november een enorme kunstkerstboom opgetuigd alsof er geen crisis bestaat. Op de een of andere manier ontregelt dat, ik heb er tenminste in al die jaren dat ik door Latijns Amerika zwierf nooit aan kunnen wennen en was blij wanneer ik in die donkere dagen voor kerstmis thuiskwam. Want dat is het, niet alleen de hoge temperatuur, maar ook die lange dagen horen intuïtief helemaal niet bij kerstmis.

Laat ik een stukje citeren uit mijn Beminden en Bevrinden brief van december 2004, om jullie een idee te geven hoe het in de aanloop naar Tango van Bedrog was.

‘Terwijl de lente zich tooit met knipperende kerstboomlichtjes rond de uitgezakte kapokbomen en de terrassen vol zitten met kerstdinerende vriendenclubjes of kantoorgenoten maak ik de staat op van het tweede jaar Buenos Aires.

De meisjes die je de restaurants inlokken hebben hun topjes nog eens extra in de hete was gedaan overeenkomstig het minirok principe: hoe korter de top, des te beter het gaat met de economie.

“Meneertje”, de alom aanwezige hoffotograaf van Recoleta, vertoont zich de laatste tijden niet veel meer, dus we moeten vrezen voor zijn gezondheid. Gelukkig voor hem heeft Kirchner zojuist zijn eigen populariteit weten op te krikken door een extra kerstgratificatie van € 50 te verordonneren voor werkelozen, pensioengerechtigden en andere nooddruftigen. Het is niet helemaal duidelijk hoe dat moet worden gefinancierd nu Lavagna gedwongen lijkt te worden om de betalingen aan het IMF (niet aan de andere obligatiehouders!) voor de volle 100% te honoreren, maar zolang er niet wordt afgelost heeft Argentinië een ruim overschot op de betalingsbalans. Zo doe je dat.

De Indiaanse moeder zonder voortanden op de stoep van Avenida Quintana zal niet van deze kerstbonus kunnen genieten omdat zij en haar onregelmatige groepje bedelende verwanten van Paraguayaanse afkomst is. Bovendien is de concurrentie het afgelopen jaar wat steviger geworden nu er een Argentijns kindmoedertje van 16 op de stoep zit met een sullend baby-tje aan de borst. Dankzij de blokkades van enkele McDonald’s in de stad door strijders vóór een betere verdeling van voedsel en tegen de globalisering onder de vlag van Che Guevara zal ook zij van die kerstuitkering ter grootte van 60 (!) Big Macs kunnen genieten.

Jullie worden in ieder geval een goede kerst toegewenst door de vader en moeder van de tweeling die nu definitief uit de buggy is gegroeid. De buggy is omgebouwd tot een uitstalkastje van verschillende soorten kleine flesjes frisdrank, waarvan de prijs tot anderhalve Peso is verhoogd.

De straatslaper is de winter dankzij zijn volle baard goed doorgekomen, maar vindt ook deze dagen geen plaats in de herberg en heeft zich getrakteerd op een vers stuk golfkarton. Hij zal helaas niet kunnen profiteren van de gevolgen van de talloze stakingen die op dit moment het land teisteren. De telefoon heeft een dagje plat gelegen, waarna er een loonsverhoging door de regering werd afgekondigd van 20%. Hoe Telemovil of de andere telecombedrijven dat gaan betalen moeten ze zelf maar zien, dat kan een populistische regering niet schelen, want de tarieven zijn op last van hogerhand de laatste drie jaar bevroren.

De geprivatiseerde ondergrondse heeft na een paar dagen chaos een loonsverhoging van Euro 50 per maand afgedwongen (+25%). Een kaartje voor de Subte kost sinds 2002 overigens 20 €cent. De medewerkers / ambtenaren van het parlement zagen hoe makkelijk de decreten over loonsverhogingen werden genomen en hebben vervolgens de senaat maar een dagje lam gelegd. Met resultaat. Alleen de stakende onderwijzers zijn verplicht bij te blijven klussen, want zij kregen opnieuw nul op het rekest. Ach ja, het hangt er maar vanaf hoe je je prioriteiten stelt.’

Tegen deze achtergrond vierde Trinidad kerstmis 2004 in San Ángel de los Andes, toen ze aan haar vader opbiechtte dat ze nog één keer zou proberen Gustavo Castagna aan zich te binden (pg 113). Ik vrees dat de kerstdagen 2019 voor veel Argentijnen weinig anders zullen zijn dan die van 2004. Ook nu weer wordt er een prijsstop ingevoerd (precios cuidados), gaan de lonen in januari verplicht omhoog en maakt de minister van financiën zich op om met het IMF de terugbetaling van leningen te heronderhandelen. Wie zei ook alweer dat de geschiedenis zich herhaalt?

Voorlopig is dit het laatste blog. Als er weer nieuws is, meld ik me. Wie Tango van Bedrog al gelezen heeft, heeft nog net de tijd om het te bestellen en cadeau te doen aan collega’s of verwanten en wie het nog niet gelezen heeft, gaat een paar spannende en interessante uren tegemoet om het in het nieuwe jaar aan familie en vrienden aan te prijzen.

¡Feliz Navidad y un próspero 2020!