Andesina en San Angél de los Andes

In het vorige blog bleek San Rafael een landerig provinciestadje te zijn. Niet bepaald het decor waar je een thriller laat plaatsvinden. En zo fabuleerde ik San Angél de los Andes, de hoofdstad van de provincie Andesina, aan de voet van de Andes. Je zult het tevergeefs op de kaart opzoeken, evenals Andesina, dat volgens Santiago Hernández drie maal zo groot is als Nederland (pg 70).

San Angél, zoals de bewoners het kortheidshalve noemen, is een typische, koloniale stad; rechter Miguel García Lima noemt het zelfs een van de oudste Spaanse nederzettingen in Argentinië, gesticht door Pedro de Extremadura (pg 94). Zoals alle koloniale steden in Latijns Amerika is San Angél, volgens het Romeinse castellum systeem gebouwd rond een centraal plein, de Plaza de Armas. Eromheen staan de kathedraal, het stadhuis (cabildo), het klassieke logement ‘Marqués de Extremadura’, winkeltjes onder een smalle arcade én het voor ‘Tango van Bedrog’ zo belangrijke gerechtsgebouw (pg 94). Andere gebouwen zijn de Campo, waar de Colorados pato spelen (pg 112), de neoklassieke Círculo Rural, het ware centrum van provinciale besluitvorming (pg 254) en het Casa Blanca, residentie van ‘El Viejo’ die al sinds mensenheugenis gouverneur is van Andesina (pg 123).

Buitenstaanders noemen San Angél wel ‘Saltita’, het kleine Salta, kleiner en meer verloederd. Wil je San Angél bezoeken, dan zul je vanuit Salta toch een heel eind naar het zuiden moeten reizen (pg95), de grauwe Andes altijd aan je rechterhand, tot je bij de Río Blanco komt. Met deze plaatsbepaling van San Angél moet je het doen.

de plaza van Salta

De dunbevolkte provincie Andesina bezit een enorme gasbel die geëxploiteerd wordt door Andesgas, de Argentijnse Gasunie (pg 15). De noodzakelijke infrastructuur werd gefinancierd door een consortium onder leiding van de RAMBO bank, waar ook Banco Veritas (pg 14) aan mee mocht doen (pg 292). Of het met de financiering van deze pijpleidingen even slecht afliep als met die van de 1.800km lange pijplijn die Boskalis in het begin van de jaren tachtig aanlegde in Argentinië, is niet bekend, maar ik heb zo mijn twijfels.

Een belangrijk deel van het gasveld van Andesina ligt onder het terrein van Don Horacio de Navarro Roca – ‘El Patrón’- (pg 159) wiens voorouders zich bijna 200 jaar geleden een stuk dorre woestijn van 300km² toe-eigenden. Hier, in El Valle Escondido (pg 20) ligt ook een van de oudste wijngaarden van Argentinië, waar de voortreffelijke Coronel de Navarro Reserva wordt geproduceerd (pg 188) .

jonge wijngaarden aan de voet van de Andes

Tot zover wat achtergronden van Tango van Bedrog met de vraag waar de dichtung eindigt en de wahrheit begint.

Un abrazo.