Verzinsels en Verzijnsels

Op 20 juni 1973 zat ik volgens mijn dagboek aan de St Lawrence River een brief te schrijven aan Madzy, terwijl 9.000 kilometer zuidelijker een bloedbad plaats vond: Perón keerde die dag terug uit ballingschap. Op het laatste moment had men zijn ontvangst verplaatst en dat resulteerde in het ‘bloedbad van Ezeiza’ (200 doden) waar Lucia en Andrés in terechtkwamen (Hoofdstuk 6).

Aan de hand van Verbitsky’s “Ezeiza” heb ik geschreven hoe dit in zijn werk ging. Wie meer wil weten kan op https://tangovanbedrog.nl/afbeeldingen-6/ een indringende documentaire vinden die ik onlangs ontdekte. Kijk vooral na de 18e en de 21e minuut. Het zal nooit helemaal duidelijk worden waarom de ontvangst van Perón verplaatst werd, maar in Hoofdstuk 4 heb ik dit aan verraad toegeschreven, een verzinsel van de schrijver.

Ook de gebeurtenissen tijdens en na de inauguratie van Héctor Cámpora als president van Argentinië, vier weken eerder, is een waarheidsgetrouw decor voor Lucia’s bekering tot lid van de Montoneros; een verzijnsel.

Research is een leuk onderdeel van het schrijven, maar het leidt niet altijd tot succes. Geen Argentijn heeft me kunnen vertellen hoe hoog het suikerriet staat op de plantages in Tucumán in januari (pg 135). Ik heb een paar maanden moeten wachten om te zien of de bomen voor het Parkhotel in Rotterdam nou kastanjes waren of platanen. Toen er ook nog Canadese eiken tussen bleken te staan heb ik de zin “Langs de Westersingel stonden de kleumende kastanjes als een leger beelden van Zadkine opgesteld” geschrapt. Jammer, maar ook schrappen is schrijven. Van de 220.000 woorden in versie 1 zijn er uiteindelijk 133.000 overgebleven in versie 13.

Uiteraard mocht de finale van het WK 1978 niet ontbreken. Ik heb die wedstrijd wel vier keer gezien en de hoogtepunten staan in zeven scènes op de minuut beschreven in Hoofdstuk 16.

Dan zijn er ook nog de zachte feiten. Wordt een Raad van Bestuur echt zo door banken, accountants en advocaten gepiepeld als op pg 125 – 132? Ik ben er nooit bij geweest, maar heb er wel het een en ander over meegekregen. Klopt die hiërarchie in de organisatie van de cartoneros die op pg 50 wordt beschreven? Ik heb hem gebaseerd op de manier waarop de vuilnisbelten in Rio de Janeiro worden uitgekamd; zou dat met de cartoneros anders zijn? En hoe zit het met de kinderhandel in Argentinië (pg 94 – 98)? Het is gebaseerd op krantenartikelen en eigen observaties.

Jullie blijven zitten met de vraag wat fiction en wat faction is. Ik laat ik aan je eigen verbeelding over waar het verzinsel begint en waar het verzijnsel eindigt.

Un abrazo.